Heb je vragen of wil je contact opnemen? Stuur mij een mailtje! Of volg mij op één van deze Social Media kanalen.

Volg de Knooppuntfietser op

Missie: 24 uur fietsknooppunten claimen

Missie: 24 uur fietsknooppunten claimen

Voor de ANWB schreef ik dit verslag over de 24 uurs fietstocht die ik in juli 2016 fietste.

“Het was vrijdagavond 22.30 uur toen ik Delft binnen fietste langs de Schie. Het was al flink donker en aan de overkant van de kade was een dancefeest aan de gang. Niet mijn muziek, maar de lichtshow die ermee gepaard ging was gaaf om te zien en stak mooi af tegen al die industriële havengebouwen. Het zou normaal gesproken niet in mij opkomen om ’s avonds laat over de Schiekade in Delft te gaan fietsen, maar… ik had een bijzondere missie en die bracht mij juist op plaatsen waar ik nog nooit geweest was.

Mijn missie was tweeënhalf uur daarvoor begonnen bij fietsknooppunt 30 in Den Haag. Ik wilde uitvinden hoeveel fietsknooppunten ik kon bezoeken op de fiets binnen 24 uur.

Fietsknooppunten vastleggen is namelijk wat ik doe als ‘de Knooppuntfietser’. Het is een methode die ik bedacht heb om heel Nederland te bezoeken op de fiets. Het bestaande routenetwerk van zo’n 8000 knooppunten maakt het mogelijk overal te komen in Nederland en ik leg ieder knooppunt vast met een ‘selfie’ als bewijs dat ik daar geweest ben. De één zoekt stad en land af om Pokemons te vangen en ik fiets van punt naar punt om fietsknooppunten te claimen. Inmiddels heb ik er al zo’n 1500 vastgelegd.”

“De route die ik had uitgezet voor mijn 24-uurs tocht liep kriskras door het gebied tussen Den Haag en Rotterdam. Ik zou wel zien hoever ik zou komen. Het meest bijzondere vond ik toch wel het fietsen in de nacht. Zo reed ik om 03:00 uur door het pikdonkere bos van het Nieuwlandsepark bij Hoek van Holland. Ik was erg blij met de extra hoofdlamp die ik had meegenomen. Ik moet toegeven: fietsen over bospaadjes in het midden van de nacht maakt het knooppuntfietsen wel heel spannend.

Het werd al vrij snel weer licht en Zuid-Holland begon te ontwaken. Om 08:00 was ik alweer 12 uur onderweg en dus op de helft van mijn tocht. Ik voelde me nog steeds fit. Het langeafstandsfietsen maakt je dan misschien lichamelijk moe, je hoofd fiets je echt helemaal leeg; je bent niet bezig met werk of maakt je zorgen over de dagelijkse dingen maar bent helemaal compleet in het Hier en Nu. Slechts gefocust op het besturen van je fiets en het tot je nemen van alle rust en de natuur.

In de loop van de middag begon toch de vermoeidheid toe te slaan en vooral mijn zitvlak vond het langzamerhand wel genoeg worden. De heftige buien en koude wind van de ochtend hielpen niet echt mee. Na een korte pauze in het zonnetje dat inmiddels was doorgebroken, kon ik er weer even tegen. Op naar weer een prachtig stukje Holland waar ik nog nooit geweest was: de Rottemeren tussen Bleiswijk en Zevenhuizen. Dit is echt een leuk stuk om te fietsen. Toen ik vervolgens via Capelle aan den IJssel richting Rotterdam fietste, begon ik steeds meer foutjes te maken en het werd me duidelijk dat ik rustig aan koers moest gaan zetten naar Station Rotterdam Centraal.”

“Mijn missie was volbracht! Na 215 km kreeg ik antwoord op de vraag hoeveel fietsknooppunten ik kon claimen in 24 uur. Het zijn uiteindelijk 121 knooppunten geworden. 121 fietsknooppunten dichter bij mijn einddoel om alle 8000 fietsknooppunten van Nederland te bezoeken. Maar toch was er één ding nog belangrijker… Ik heb weer een ultiem #fietsmoment mogen beleven!

Iedere fietstocht die ik maak, of deze nu lang of kort is, zie ik als een micro-avontuur. Ik maak altijd wel iets mee en ontmoet de meest bijzondere mensen. De fietsknooppunten zijn slechts een middel, een gereedschap om mijn avonturen in gang te zetten. De routes plan ik dan misschien wel van te voren, ik weet nooit wat of wie er op mijn (fiets)pad komt. Probeer het eens en wellicht ontmoet ik jou een keer bij een knooppunt waar ik nog niet geweest ben.”

Op de hoogte blijven van de avonturen van de Knooppuntfietser? Bekijk zijn website.

Zelf knooppunten fietsen? Met onze knooppuntenplanner kan je je eigen route langs fietsknooppunten samenstellen.